2 Ocak 2008 Çarşamba

Isı Yalıtımı ve Yalıtımlı Binanın Özellikleri

Best DergisiSayı 31, Ocak 2004
Çeşitli Yönleriyle Binalarda Yalıtım ve Önemi
Ömer SÜVARİ
TOKYAD GENEL SEKRETERİ
Ülkemizde konut ve iş yerlerimizin zamanla konfor ve kolaylıklar ile donanması ekonomik ve can güvenliğimiz açısından önemli. Özellikle tüketicilerin bilmesi gereken unsurların başında; uygulanması gerekli yalıtım konuları, güvenliğimiz açısından hayati önem taşımakta olan tedbirler ve en önemlisi bu hizmetlerin kurumsallaşmış firmalar tarafından ehliyetli kişiler tarafından tatbik edilip rutin kontrollerinin yapılması en uygun standartların başında gelmektedir. Bunları kısaca ele alırsak dört ana bölümde toplayabiliriz.
a) Isı yalıtımı, b) Ses yalıtımı, c) Su yalıtımı, d)Yangın yalıtımı
Isı Yalıtımı
Isı Yalıtımı ve Yalıtımlı Binanın Özellikleri
Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir. Bu işlem binalarda; ısı kaybı olan duvarlara (dış duvarlar), çatıya ve tabana ısı yalıtım malzemeleri tatbik edilmesiyle yapılır.
Isı yalıtımı yapılmasıyla, binadan dışarıya olan ısı kaybı yalıtımsız duruma göre azalır, dolayısıyla ısınma için tüketilen yakıt miktarı da azalmış olur. Bu azalma miktarı, binanızın bulunduğu iklim bölgesine göre değişmekle birlikte %50 - %70 arasındadır. Yani yalıtımsız bir eviniz varsa ve kışın evinizi ısıtmak için ayda 10 birim yakıt tüketiyorsanız, evinizi yalıtarak bu tüketimi 5 birime hatta 3 birime düşürebilirsiniz. Başka bir ifadeyle ayda 1.000.000 TL yakıt faturası yerine, ayda 500.000 TL hatta 300.000 TL fatura ödersiniz.
• Isı yalıtımlı duvarlarda iç yüzeylerde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekelenmeler ve sıva veya boya kabarmaları (kış aylarında çok sık görülen, ama dışarıdan su sızması olarak nitelendirilen durum) oluşmaz.
• Yaşanılan odalar içinde hastalanmaya neden olan bölgesel sıcak-soğuk farkları oluşmaz, dolayısıyla sağlık harcamaları azalır.
• Isı yalıtımlı duvarların içinde difüzyon sonucu su yoğuşması oluşmayacağından, duvarlardaki malzemeler korozyona uğramaz (örneğin inşaat çelikleri paslanıp incelmez).
• Isı yalıtımlı binalar daha az yakıt yakacaklarından havayı kirletme miktarları azalır.
Ses Yalıtımı
Teknolojik gelişmeler sonucu toplum yaşamında ortaya çıkan gürültü sorunu, son yıllarda ülkemizdeki gelişmelere de paralel olarak hızla önem kazanmıştır. Fiziksel olarak düzensiz, fizyolojik olarak ise istenmeyen ya da insanı rahatsız eden sesler olarak tarif edilebilen gürültünün kontrol altına alınması, insan sağlığı, iş verimliliği, mahremiyet ve konfor şartları açısından zorunlu olmaktadır.Yapılarda gürültü kontrolü ve akustik konfor şartlarının sağlanması için alınabilecek bir dizi önlem bulunmaktadır. Ses kaynağının yeri, cinsi, düzeyi ve mekanların kullanım amaçlarına göre belirlenen hedefleri gibi, malzeme ve detay seçimini etkileyen pek çok faktör mevcuttur.
Ses yalıtımı uygulamalarında kullanılacak yalıtım malzemeleri açık gözenekli yapılarından dolayı camyünü ve taşyünüdür. Elyafları arasına giren ses enerjisi, burada sürtünme yolu ile ısı enerjisine dönüşerek yutulmakta, kalınlık arttıkça sesin malzeme içerisinde izlediği yol da uzayacağından, yutulma miktarı da doğal olarak artmaktadır. Yaşanılan binalarda gürültüye karşı alınabilecek ses yalıtım önlemlerinin uygulama yerlerinden bazıları şu şekildedir;
• Dış duvarlarda cephe giydirme uygulamaları (ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği)
• Komşu duvarlarda yalıtım uygulamaları (ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği)
• Daire iç duvarlarında yalıtım uygulamaları (ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği)
• Çatılarda yalıtım uygulamaları (ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği)
• Döşemelerde yalıtım uygulamaları (ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği)
• Kalorifer dairelerinde yalıtım uygulamalar (ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği)
• Asansör boşluklarında yalıtım uygulamaları (ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği)
• Jeneratör, pompa, hidrofor gibi ekipmanların bulunduğu hacimlerde yalıtım uygulamaları (ısı ve ses yalıtımı, yangın güvenliği)
Çevreye rahatsızlık vermemek, çevreden gelen seslerden rahatsız olmamak, sessizliğin huzuru içinde yaşayabilmek ve çalışabilmek için, yaşanılan mekanların ses yalıtımlarının yapılmış olması gerekir. Ses yalıtımı, yapıda yer alan farklı iç mekanların birbirleriyle ve dış mekanla ses iletimini kesmek amacıyla yapılmaktadır. Ses yalıtım malzemeleri de ısı yalıtım malzemelerine benzer şekilde hava boşlukları içeren gözenekli malzemeler olup, benzerlik göstermektedir. Her iki fonksiyonu taşıyan malzemelerle ısı ve ses yalıtımı aynı anda yapılabilir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

polyurea su yalıtımı
İzoilk, polyurea su yalıtımı uygulamaları özellikle dış ve iç bölgelerde yüksek darbe, aşınma ve %100 su yalıtımı istenen eski ya da yeni yapılarda kesin çözümler sunar. Sprey Polyurea; hızlı, yüksek esneme karakteri, üstün fiziksel ve kimyasal özellikleri ile uygulama alanlarını suyun sızıntı, pas ve korozyon etkilerine karşı koruduğu gibi UV dayanımlı Poliüretan dekoratif renk seçenekleri ile dayanıklı zemin kaplamalarına olanak sağlar.
poliüretan köpük
Doğru bir uygulama ile ısı köprülerini ortadan kaldıran poliüretan köpük uygulaması, geleneksel yalıtım uygulamalarına göre daha fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır. Poliüretan köpüğün daha az kalınlık ile beton, tuğla, ahşap vb. malzemelerin sağladığı yalıtıma eş değer bir yalıtım sağladığı kanıtlanmıştır.